1. februar 2022.

11h

Mladi i klimatske promjene:

TRKA U KOJOJ JOŠ UVIJEK MOŽEMO DA POBIJEDIMO!

Registracija je zatvorena

MLADI I KLIMATSKA AKCIJA

ULOGA MLADIH U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Gdje god da žive, mladi se suočavaju sa zajedničkim problemom – klimatskim promjenama. To je problem koji vjerovatno boji svaki segment njihovog života, od posla kojim se bave do toga gdje će provesti odmor.

Kako su ekstremni vremenski uslovi sve češći, mladi tragaju za novim i smislenijim načinima da utiču na klimatsku politiku i podstaknu promjene. Nova generacija klimatskih aktivista sada direktno sarađuje sa strukturama koje kreiraju politike i imaju moć u svojim rukama.

Green Days 2022 će omogućiti da se čuje glas mladih iz cijele Crne Gore jer će im pružiti prostor da predlažu ideje i konkretne aktivnosti za rješavanje pitanja klimatskih promjena. Kroz interaktivne panele i Q&A sesije – mladima će se pružiti prilika da ostvare saradnju, postavljaju pitanja i razmijene mišljenja sa donosiocima odluka.

Tokom #GreenDays2022 predstavnici mladih iz Crne Gore razgovaraće o temama koje su od značaja za našu budućnost sa vodećim ekspertima za promjenu klime, vladinim zvaničnicima, kreatorima nacionalnih politika  iz različitih sektora, kao i predstavnicima međunarodnih organizacija, akademske zajednice i civilnog društva.

GDJE JE CRNA GORA NAKON KONFERENCIJE COP 26?

Dok se sliježe prašina poslije COP26 , jasno je da se klimatska kriza neće riješiti međuvladinim pregovorima.

Gdje je Crna Gora nakon COP26? Koje će nas konkretne aktivnosti dovesti do bezbjedne putanje ka ostvarivanju Zelene agende za Zapadni Balkan?

Ključ u borbi protiv klimatskih promjena su odgovorne nacionalne politike, praćene ambicioznim akcionim planovima. Najava Crne Gore da će okončati zavisnost od fosilnih goriva nakon 2035. godine predstavlja odlučan korak u tom pravcu – mada je još ambiciozniji cilj i poželjan i moguć.

PANEL1:

MIŠLJENJE MLADIH IZ CRNE GORE O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Mišljenje mladih iz Crne Gore o klimatskim promjenama

Zabrinutost. Tjeskoba. Spremnost za djelovanje. Takvu vrstu osjećanja klimatske promjene bude kod većine mladih uzrasta 18-29 godina koji su bili obuhvaćeni istraživanjem UNDP-a. Istraživanje je razotkrilo ”rastuću uznemirenost među ispitanicima” usled promjene klime. 

Mladi imaju ključnu ulogu u oblikovanju održive budućnosti i od ključnog je značaja osnažiti njihov glas i uključiti ih u rješavanje problema klimatskih promjena. Mladi širom Crne Gore imaju lično iskustvo o tome na koji način klimatske promjene utiču na njih i njihove zajednice. Oni imaju što da kažu o klimatskim promjenama i šta mogu da preduzmu povodom klimatske krize. 

Mladi su svuda  

Mladi su najmanje krivi za klimatske promjene, a najranjiviji su na njihove posljedice. Mi u UNDP posvećeno radimo da pomognemo mladima da djeluju kako bi zaštitili svoju budućnost i budućnost planete. Važno je da se čuju glasovi mladih o klimatskoj krizi i da se poveća njihovo učešće u rješavanju pitanja klimatskih promjena.

Vrijeme je da mladi zbilja dobiju svoj glas

Razgovarali smo sa nekoliko posvećenih mladih klimatskih aktivista iz Crne Gore, kako bismo čuli koji su njihovi ciljevi i šta ih brine.

PANEL2:

DALJE AKTIVNOSTI – PITAJTE DONOSIOCE ODLUKA (Q&A)

Šta mladi mogu da urade u borbi protiv klimatskih promjena?

#GreenDays2022 pruža mladima upravo tu priliku – da se čuje njihov glas na temu klimatske krize i da se ozbiljno shvati njihovo učešće u borbi protiv klimatskih promjena.

Šta mladi misle o klimatskoj krizi? Da li smo svi spremni za hrabru klimatsku akciju? Da li smo spremni da promijenimo svoje uobičajene obrasce ponašanja kako bismo udružili snage u borbi protiv klimatskih promjena?

Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo postaviti na već tradicionalnoj konferenciji #GreenDays2022, koju organizuju Vlada Crne Gore, Privredna komora Crne Gore i UNDP.

Pitajte donosioce odluka

Pojedinci u čijim se rukama danas nalaze konci političe, ekonomske i intelektualne moći – moraju čuti ove glasove promjena.

Ključna komponenta dijaloga je saslušati ono što mladi imaju da kažu – a mi pokrećemo razgovor između mladih i vladinih zvaničnika, predstavnika međunarodnih organizacija, akademske zajednice i civilnog društva.

Većina mladih danas smatra da nema dovoljno mogućnosti da svoje ideje sprovede u djelo, mada posjeduju visok stepen svijesti o značaju klimatskih promjena i veliku želju da doprinesu rješavanju tog problema.

Prepoznali smo mlade kao jedan od ključnih nosilaca pozitivnih promjena i nastojimo da ih osnažimo i uključimo u buduće aktivnosti i razgovore na temu klimatskih promjena.

Klimatske promjene u slici

Ako u razvojne politike i ulaganja – brzo i na smislen način ne inkorporiramo prilagođavanje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena, očekuje se da će klimatski udari koji dovode do suša, poplava, toplotnih talasa, podizanja nivoa mora, oluja, najezdi štetočina i drugih pojava postati učestaliji i jači.

Naš svijet se nalazi na raskršću – zagrijava se i nije spreman za sve češće klimatske promjene koje dovode do ekstremnih događaja kakvi su tropski toplotni talasi, šumski požari, oluje, poplave i erozije zemljišta. Crna Gora ne predstavlja izuzetak u tom smislu. I kod nas se promjene dešavaju. Uništavamo šume (deforestacija), pretjerano izlovaljavamo ribu, emitujemo štetne emisije GHG kroz prekomjernu izgradnju, zagađujemo rijeke – ostavljajući mlađim generacijama na naplatu visok račun i značajne ekonomske troškove neophodne sanacije životne sredine.

Dragi svjetski lideri

Pogledajte poruke ljudi iz cijelog svijeta o tome kako klimatske promjene svakodnevno utiču na njihov život i posao.

Govornici:

Kažite nam što mislite

Želimo da sa nama podijelite svoja razmišljanja na temu #climatechange. Slobodno nam pošaljite poruku ili ostavite komentar na nekoj od platformi društvenih mreža. Biće nam drago ako nam pošaljete poruku ili je postavite na naš zid.
Pratite nas na društvenim mrežama – i budite u toku sa svim novostima vezanim za konferenciju #GreenDays2022.

Hvala našim partnerima: